Regn hindrar skörd

Under de senaste dagarna har det regnat mycket i Uppsala län. I Kerstinbo uppmättes den största nederbörden i helgen med 90 mm. Uppsala flygplats hade fått runt 70 mm. För mjölkbonden Ove Johansson från Bredsjögård så ställer regnet till stora problem.

– Det står ju vatten på åkrarna och det måste först sjunka undan, säger han.

Nu ligger Ove Johanssons hela höskörd under vatten och kan inte skördas för den är för blöt och det kan bli dyrt. Om höet inte torkar upp ordentligt så blir det av sämre kvalitet.

– Vädret har så väldigt stor ekonomisk betydelse. Det kan röra sig om många hundra tusen i skillnad på om regn och sol kommer när de ska, eller om de inte gör det.

Kommer inte solen och värmen nu så är jordgubbsodlaren Gustaf Olsson från Fredrikslund orolig att jordgubbarna inte kommer att hinna mogna till midsommar.

– Finns en och annan som är på gång, men hade vi fått två-tre dagar varmt så hade vi kanske haft lite grann, men det är svårt att säga idag om vi kommer ha eller inte, säger han.

Enligt SMHI kommer det inte bli soligt de närmste dagarna, men de kraftiga regnovädret har dragit norröver och i uppsala väntas bara något lättare regn under kvällen.