Risk för ny brist på förskoleplatser

Uppsala kommun kan återigen få problem att ordna dagisplatser åt alla som behöver. Kommunens tjänstemän varnar nu för att det kan blir problem igen i januari om man inte lyckas ordna fram uppemot hundra nya platser.
Både i år och förra året har Uppsala kommun fått kritik från Skolverket för att kommunen inte följer lagen och ordnar barnomsorgsplats åt dem som behöver så snabbt som man ska. I år var det runt 150 barn som hade rätt till dagisplats under våren som fick vänta ända till nu i höst, något som förstås ställde till stora problem för många föräldrar som inte kunde gå tillbaka till jobbet. Nu varnar alltså kommunens tjänstemän för att det kan bli problem igen i januari. Utöver den utbyggnad som kommunen har på gång så konstaterar de i en ny skrivelse att det kommer att behövas ytterligare mellan femtio och hundra platser. Chefen för kommunens barn- och ungdomsenhet, Kalle Grönlund, tror ändå att kommunen på några månader ska lyckas ordna så att alla kan erbjudas en plats i januari. Platserna ska bland annat skapas genom att man gör om gamla kommundelskontor till dagis, och att man får fram fler dagbarnvårdare genom att göra det möjligt att jobba som deltidsdagbarnvårdare. När kommunen i våras behövde ordna fram barnomsorgsplatser snabbt misslyckades man, men Kalle Grönlund tror att de ska lyckas den här gången: - När vi började med det här tidigare i år så satte vi upp nya byggnader, och det var lite problem att få alla tillstånd klara i tid. Nu ska vi försöka få in verksamhet i befintliga lokaler, som kanske inte kräver grannars godkännande och så, utan vi ska kunna klara det här snabbare, tror vi. Trots de senaste årens problem och att många nu i höst bara fått erbjudande om dagisplats långt ifrån hemmet så hoppas Kalle Grönlund att Uppsalaföräldrar fortfarande har stort förtroende för hur kommunen sköter barnomsorgsplaceringarna: - Även om det kanske är lite naggat i kanten just nu så tror jag att vi kommer att återupprätta det, säger han. Kontakta reportern: Lisa Helgesson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".