Poliser ska utbildas om homosexualitet

Kränkningar mot homosexuella poliser förekommer fortfarande inom polisväsendet och många vågar inte berätta om sin läggning. För att minska problemen har ett projekt startats där poliser ska utbildas om homosexualitet.
I går kom bland annat Stockholmspolisen Anders Almén till Uppsala för att prata med polisledningen här. Han är själv homosexuell och utsattes för trakasserier när hans kollegor fick reda på det. - Det var tufft när kollegor vände bort ansiktet när man satt och åt. Projektet som bland annat ska ge bättre kunskaper om vad homo-och bisexualitet innebär har startats av Rikspolisstyrelsen tillsammans med flera fackförbund och föreningen Gaypoliser i Sverige. Igår var det alltså polisledningen i Uppsala som fick utbildning. Här i Uppsala finns tre öppet homosexuella poliser, de är alla kvinnor. Anders Almén säger att det inom polisens machokultur är många som inte vågar berätta om sin läggning. Utbildnignen är tänkt att leda till att behandligen av homosexuella inom polisen ska behandlas bättre, men Anders Almén tror att den också kan få effekt på hur polisen bemöter andra människor: - Får man den här kunskapen kan man även lättare behandla homo-och-bisexuella brottsoffer, säger Anders Almén.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".