Rattfylleriet ökar

Allt fler bilförare i Uppsala län kör berusade. Förra året stoppade polisen över 500 rattfyllerister och i år väntas 20 procent fler åka fast. Lördagsöppet på Systembolaget kan ligga bakom ökningen.
Förra året stoppade polisen 560 drogpåverkade personer i Uppsala län. De flesta hade druckit för mycket alkolhol. I år väntas siffran landa på 650 personer. En rejäl ökning med nästan 20 procent. Åke Löf, chef för trafikpolisen i Uppsala län, tror att orsaken är att alkoholen har blivit mer lättillgänglig. - Man har längre öppet på krogarna och Systembolaget har lördagsöppet, det är klart att det smittar av sig. Åke Löv och hans kollegor på trafikpolisen i Uppsala kämpar nu för att man till nästa år ska kunna utöka den 20 man stora trafikpolisen med ett par extra poliser för att kunna ta ännu fler rattfyllerister. Men egentligen ser polisen bara ett sätt att vända den negativa trenden - alkolås. - Det är en tekniskt sätt bra idé som man får ta till om man inte på annat sätt förstår att vi måste avstå från att köra påverkade.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".