Uppsaladoktorander missnöjda

Många av doktoranderna vid Uppsala universitet är missnöjda med sin situation. En femtedel av doktoranderna ger sin forskarutbildning ett dåligt eller mycket dåligt betyg.
Det visar en undersökning som Högskoleverket har gjort. Sigbritt Franke som är chef på Högskoleverket menar att det är viktigt att det nu görs något åt bristerna: - Det är viktigt ur en massa aspekter. Det finns inget värre än att misslyckas. Men sen är det även en samhällsekonomisk fråga. Det kostar en massa att bedriva forskarutbildning av skattemedel och här gäller det att se till att man får ut bästa möjliga kvalité. Stress och dålig handledning I Högskoleverkets undersökning Doktorandspegeln ingår omkring hälften av landets 18 400 doktorander. Och även om majoriteten av doktoranderna är nöjda, så tycker många att introduktionen var dålig, att de får för lite och för dålig handledning, en del får nöja sig med bara sex timmar per termin. Många känner sig också stressade och tycker att deras studiemiljö inte är kreativ, och att de har för lite att säga till om. Situationen är likartad på samtliga universitet och högskolor med forskarutbildning, och doktoranderna i Uppsala är varken mer eller mindre missnöjda än på andra håll. Högskoleverkets Sigbritt Franke vill nu alltså se förbättringar, men menar att ansvaret inte bara ligger på lärosätena: - Jag vill även att ansvariga politiker ska beakta resultaten och beakta om det behövs förändringar från den invån för att förbättra villkoren för doktorander, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".