Våldtäkt tog två år att utreda

En sjuttonårig pojke i Norrtälje har åtalats för våldtäkt och sexuellt ofredande av andra elever på skolan. Trots att ungdomsmål ska utredas skyndsamt har det här fallet tagit två år.
Det är inte bra, säger Julie Richter som är psykolog på Bärby ungdomshem utanför Uppsala, där man har en av landets få avdelningar för unga sexförbrytare. - Ju tidigare man kan fånga dem, desto större chans har man att hjälpa dem. Vad betyder tidsaspekten för ungdomar? - De tänker att det är lika med att jag får fortsätta med det här för det är ingen som reagerar. "Suger du inte nu då djävlar", så sa han enligt åtalet, och tvingade till sig oralsex av en tjej på skolan. Hon och flera andra skolkamrater utsattes hösten 2001 för sexuella trakasserier, hot och slag. Personalen slog larm så fort de fick reda på det, berättar rektorn. Polis och socialen blev underrättade och man flyttade killen från klassen. Åklagarbyte drog ut på tiden Men det rättsliga efterspelet har tagit för lång tid, säger rektorn till Upplandsnytt. En av orsakerna till att det tagit tid är ett åklagarbyte som gjorde att det tog tid att gå igenom ärendet en gång till. Det är nu kammaråklagare Marie Lind Thomsen som har hand om det. - Det har ju varit ganska komplicerad brottslighet. Det är beklagansvärt att det har tagit så lång tid. Men ungdomsärenden ska ju behandlas skyndsamt? - Vi har ju vissa tidsgränser som vi ska följa, men det är tyvärr så att i många fall så går inte det, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".