Jobbhjälp till hemlösa

Stadsmissionen i Uppsala får drygt 2,1 miljoner kronor av Uppsala kommun till ett projekt som ska ge sysselsättning till bland annat hemlösa och personer med missbruk. Tanken är att de här personerna på sikt kan nå den vanliga arbetsmarknaden

Tanken är att de här personerna på sikt kan nå den vanliga arbetsmarknaden. Marika Andrae jobbar på Uppsala stadsmission:

- Idén med hantverksslussen det är att skapa sysselsättning för personer som idag står väldigt långt ifrån arbetsmarknaden.

Det är i första hand hemlösa, personer med missbruksproblem eller psykisk ohälsa - som i hantverksslussen ska få en chans att träna på att utföra ett jobb. Man kommer få jobba i ett snickeri och ute i parker, men också med textil och köksuppgifter. Det finns flera fördelar med det här, säger Marika Andrae:

- Till och början är det också det som många av våra besökare eftersökt själva: att känna att de gör nytta. Och sen också att vänja sig vid en struktuerad tillvaro. För det man kan tänka sig är nästa logiska steg är att de här personerna kommer i arbetsträning. Och för det krävs det att man kan gå upp, passa tider, uppfylla vissa regler. Och i det här projektet kan de få träna på det, men de blir inte utkickade om de misslyckas. Utan en stor del av jobbet kommer att vara att ha en personlig lotsning och motivering. Så att de får växa i det här.

Stadsmissionen kommer inte kräva totalt drogfrihet, men man får inte vara påverkad när man gör sina sysslor.

De 2,1 miljonerna räcker till 10-15 platser i år och nästa år - men stadsmissionen tänker driva projektet fram till 2012:

- Målet är att så många personer som möjligt ska få igång ett eget arbetsliv, säger Marika Andrae på Uppsala stadsmission.

Ann-Charlotte Carlsson
ann-charlotte.carlsson@sr.se