Baby fick hög dos morfin - sjukhusrutiner skärps

Barnkliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala inför nya skriftliga rutiner vid medicinering av barn. Krav om detta har kommit från socialstyrelsen sedan ett spädbarn fick en 10 gånger för hög dos morfin i samband med en operation.
Det var i mitten av april i år som en sju veckor gammal pojke skulle operera hälsenan. Efter operationen sov han fortfarande och föräldrarna fick rådet av läkaren att åka hem och vänta på att han skulle vakna. Föräldrarna blev oroliga när pojken efter en och en halv timme fortfarande inte hade vaknat. I stället blev han blek och kall, och efter ytterligare en halvtimme slutade pojken andas. Ambulans kom och hämtade barnet och på barnintensiven konstaterades det att pojken fått en tio gånger för hög dos morfin. Pojken vaknade efter några timmar och det hela slutade väl. Sjukhuset anmälde händelsen till socialstyrelsen enligt Lex Maria och socialstyrelsen kräver nu att man inför skriftliga rutiner för hur medicineringen ska skötas på barnkliniken. Björn Ragnarsson, chefsläkare på akademiska, säger att det aldrig går att räkna bort den mänskliga faktorn vid medicinering, men att riskerna nu minimeras när det införs skriftliga rutiner. Pojkens föräldrar har även anmält händelsen till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, där den nu utreds.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".