Uppsala satsar minst på fritids

Uppsala kommun satsar minst pengar på sina fritidsbarn. Det visar statistik som Skolverket sammanställt. Ett barn på fritids i Uppsala får hälften så mycket pengar från kommunen som ett fritidsbarn i Enköping. Dessutom är barngrupperna störst i Uppsala.
-Det är svårt att måla, lokalerna räcker inte till. Det är svårt att hinna med att plocka undan efter den typen av aktiviteter som är viktiga för barnen, tycker vi. Lera kan vi inte jobba med längre, berättar Edith Murphy som tillsammans med en annan anställd har hand om nästan fyrtio barn på en fritidsavdelning på Kvarngärdesskolan i Uppsala. Det är ändå bättre än genomsnittet i Uppsala, som enligt Skolverkets siffror är 25 barn per vuxen. Och då hinner man inte med skapande verksamhet eller inte göra utflykter annat än på loven. Men det blir billigt. Alla andra kommuner i länet satsar dubbelt så mycket per fritidsbarn som Uppsala, och där är också antalet barn per årsarbetare lägre. På Kvarngärdesskolan jobbar man tätt samman med fritids, sexårsverksamheten och ett-tvåorna - något som blir billigare för kommunen. Samarbetet funkar bra tycker personalen, men det är trångt i lokalerna som inte räcker till för aktiviteter. -Ibland är det mycket ibland är det lite, berättar Lovisa som går på fritids. Är det för mycket barn så blir det pratigt och jag får ont i huvudet. -Det har blivit en utveckling över åren att resurserna har minskat, säger Bengt Sandblad (s) ordförande i barn- och ungdomsnämnden. Vi har haft en utveckling som inte har varit bra. Framöver ser vi att det ska gröas satsningar på skolan, men några stora pengar har vi inte riktigt. Kontakta reportern: Maud Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".