Lisa vill bo kvar

Protesterna mot att lägga ner Dalbyhemmet utanför Uppsala växer sig allt starkare. Personal, dalbybor, politiker och framförallt de gamla vill ha kvar hemmet.
- Jag tycker det känns väldigt bra här. Jag känner mig som hemma. Det är inte så stort det här hemmet, utan det är litet och hemtrevligt och fin personal. Jag vill inte flytta. Lisa sitter i sitt rum på andra våningen på Dalbyhemmet i Hagunda och läser en bok. Och hon kan göra det en tid till. Dalbyhemmet är ett litet vårdboende med 20 platser i en naturskön omgivning alldeles intill Hammarskog. Där har det legat sedan 1933, men snart kan den epoken vara slut. I våras presenterade Uppsala Kommun sin strukturplan för särskilt boende 2004-2008 och då blev det blev känt att Kommunen vill lägga ner tre äldreboenden. Dalbyhemmet var ett av dem. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Bland annat har 1006 namnunderskrifter samlats in mot förslaget. I dag lämnade arbetsgruppen för Dalbyhemmets fortsättning in en skrivelse till kommunen där man vädjar till kommunen om att låta Dalbyhemmet få vara kvar. Den nionde oktober tas beslutet. Om hemmet försvinner är det tänkt att dom äldre ska flyttas till andra vårdboenden, framförallt i Uppsala. Det upprör Börje Wickstrand från arbetsgruppen. - Vi får väl placera ut dem där det finns plats. Så får man inte hantera människor. Så kan man göra när man byter byrå eller fåtölj, inte när det gäller människor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".