Uppsala kommun måste låna till personalens löner

Uppsala kommun kommer att få ta lån för att ha råd att betala löner och räkningar. Det står klart i kommunens nya ekonomiska prognos. Den politiska oppositionen är kritisk.
- För det första så innebär det här att den politiska majoriteten har tappat kontrollen över ekonomin, säger folkpartiets ledare Jan-Ove Jerrestål. Problemet med att låna till driften är att vi på sikt inte kommer att ha råd med den välfärd som vi har i dag. Det ekonomiska läget för Uppsala kommun blir bara sämre och sämre. Trots att det gjorts neddragningar inom många av kommunens verksamheter som skolan, äldreomsorgen och omsorgen om funktionshindrade så har man inte lyckats reda upp problemen. Enligt ekonomidirektören är det nu klart att kommunen kommer att få ta lån för att ha råd att betala sånt som löner och räkningar. Det gjorde kommunen under krisen i början på 1990-talet och nu är det alltå dags igen. Hur mycket pengar det blir som måste lånas kommer att presenteras för politkerna på måndag. Ansvariga socialdemokrtiska kommunalrådet Lena Hartwig sa i går att hon inte vill kommentera problemen innan hon pratat med ordförandena i de nämnder som inte lyckas reda upp sin ekonomi. Men i juni när ekonomerna varnade för att kommunen riskerade att vara på väg mot att få låna till driften sa hon så här: - Det vore en katastrof om Uppsala kommun skulle vara tvungna att gå till banken för att ha råd att betala personalens löner. Det får bara inte hända. Folkpartisitske kommunalrådet Jan-Ove Jerrestål tycker att kommunledningen fokuserar för lite på ekonomin. - Jag tycker att kommunledningen ägna för mycket tid åt visionsfrågor och för lite åt det viktigaste, nämligen ekonomin, säger Jerrestål. Kontakta reportern: Lisa Helgesson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".