Handels varslar om strejk

Antalet arbetsplatser där det jobbar handelsanställda utan kollektivavtal i uppsala uppgår till 27 procent. Många av arbetsplatserna är små och det finns flera orsaker till att kollektivavtal inte skrivs.
På Cervera i Arlanda vägrar arbetsgivaren att skriva på trots att de anställda kräver det. Eva Enström-Johansson säger att handelsförbundet i Uppsala nu kommer att varsla om strejk. - Vi har försökt att gå den snälla vägen i ett år. Om inte parterna kommit överens innan den 20:e december kommer strejk att inledas. Det kan flera orsaker till att handelsanställda inte har kollektivavtal. Många jobbar på mindre arbetsplatser där man bara har enstaka anställda, tillexempel kiosker och tobaksaffärer. På vissa platser avsäger de anställda sig avtal. - Skälet är att de tror att vi ska vara där med pekpinnen och tar över, men det handlar inte om det utan att våra medlemmar har en grundtrygghet. Men det är inte bara Handels där dom anslutna saknar kollektivavtal. På SIF är tillexempel siffran 16%.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".