Kris i ekonomin - Uppsala tvingas låna

-Jag tror att ordet kris är ett uttryck som jag skulle vilja använda, säger Lena Hartwig (s) finanskomunalråd i Uppsala. Kommunen kommer de närmaste dagarna tvingas ta ett lån på 300 miljoner kronor. Och det kan bli aktuellt med mer lån.
Trots ständiga förmaningar om att kommunen inte får leva över sina tillgångar, och trots tal från politiker att kommunen inte skulle tvingas hamna i skuldfällan igen, så är Uppsala nu i sitsen att de tvingas ta stora lån för att kunna betala löpande kostnader, löner och räkningar. I dagarna tas det första lånet på 300 miljoner kronor. Kan man inte få en vändning på ekonomin kan kommunen tvingas till ett lika stort lån igen vid årsskiftet. Det är främst nämnden som ansvarar för skola och omsorg om barn, äldre och funktionshindrade som inte lyckats hålla ner sina kostnader. Lena Hartwig erkänner att brister hos kommunledningen de senaste åren bidragit till att den ekonomiska situationen ser ut så här. - Vi har inte haft något bra sätt att bromsa. Istället har vi kanske bidragit till kostnadsutvecklingen genom att inte vara tillräckligt tuffa. Enligt en uppskattning som ekonomerna gjort så kommer kommunen i år att gå back med runt 360 miljoner. Om den uppskattningen stämmer så har läget försämrats med 40 miljoner sedan i våras. -Jag tror inte det blir tal om en skattehöjning, men jag är bara en, kommunledningen är fem personer. Vi är inte framme vid några ställningstaganden idag. Kontakta reportern: Lisa Helgesson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".