Nya krav på gratis influensavaccin

Nu kommer nya krav på att alla äldre upplänningar ska få fri vaccinering mot influensa. Bakgrunden är Världshälsoorganisationen, WHOs, önskan om en världsomfattande kampanj för influensavaccinering. Anledningen är att man befarar ett nytt utbrott av sjukdomen Sars.
- Om det skulle bli en Sarsepidemi, då är det mycket svårare att begränsa de isolerande åtgärderna om man har många som samtidigt har influensa. Då måste man kanske isolera en hel avdelning på Akademiska sjukhuset, och det innebär ju oerhörda kostnader, säger moderata landstingspolitikern Raija Hynninen, som nu upprepar kravet att äldre i Uppsala län ska få gratis influensavaccin. Flera landsting, däribland Stockholm, har infört fri eller subventionerad influensavaccinering för äldre. Det har lett till att fler personer vaccinerat sig och att färre insjuknat i influensa. Så förutom att fri vaccinering skulle minska kostnaderna vid en eventuell Sarsepidemi, skulle den även minska landstingets vanliga vårdkostnader, menar Raija Hynninen. - De skulle tjäna på att få mindre sjukvårdskostnader och de skulle tjäna på att människor fick leva vidare i stället för att dö i onödan i influensa. Redan hösten 2001 motionerade Raija Hynninen om fri vaccinering av äldre. Inför landstingsfullmäktige på måndag kräver hon nu svar av landstingsmajoriteten på varför man väljer att inte satsa vaccinationskostnaderna på de äldre. Kontakta reportern: Ola Björnör
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".