Stall försenar start av gymnasieskola

Det blir ingen gymnasieskola i Läkemedelsverkets lokaler nästa höst. Planerna har fått skjutas fram ett, eller kanske till och med två år. Orsaken är att man först måste få bort Akademistallet som ligger bredvid lokalerna.
Den kraftiga förseningen beror på att stallet har tomträtt och så att säga äger sin mark säger Anders Carlqvist, markchef inom Uppsala kommun. - vi måste erbjuda de en annan anläggning och det har vi inte haft möjlighet att göra. De närmaste åren ska en stor barnkull genom gymnasiet i Uppsala och alla kommer inte att rymmas i de lokaler som finns idag. Och när Läkemedelsverket berättade att de skulle flytta från sina lokaler vid BMC så tyckte man på kommunen att man hittat en snabb, billig och bra lösning, nära universitetet. Men så enkelt blev det inte. Gymnasieskolan var tänkt att starta hösten 2004. Men så kommer det inte att bli, kanske blir det inte heller hösten 2005 utan först 2006. Orsaken är att det idag ligger ett stall precis bredvid den tilltänkta skolan och att det inte är lämpligt med tanke på risken för allergier. Så därför vill kommunen flytta på stallet innan skolan dras igång. Men även om det är kommunen som äger marken där stallet står så har akademistallet tomträtten, och kommunen måste erbjuda ett bra alternativ. Kommunen vill lägga stallet i Kvarnbo, och förhandlingarna med markägaren har tagit tid, hittills har man hållit på i ett och ett halvt år. Men kommunens markchef Anders Carlqvist säger att man nu ser ut att vara på väg mot en lösning, i oktober ska ett förslag ska läggas fram. Kontakta reportern: Lisa Helgesson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".