Föreningar vill bidra till integration

Det finns för få invandrare i Uppsalas ideella föreningar. Det menar Uppsala Föreningsråd som nu satsar på att öka integrationen.
Sören Gozzi, som är aktiv i Föreningsrådet tror att en förklaring till att få invandrarungdomar går med i föreningar är att deras föräldrar inte är engagerade. - Det är alldeles för få föräldrar med invandrarbakgrund som deltar på föräldramöten eller på möten som indrottsföreningar eller andra föreningar anordnar, eller som kommer till matcher eller så. Det är viktigt att barnen känner att föräldrarna är med, tror vi, säger Sören Gozzi. I Uppsala finns det ca 400 ideella föreningar vars tusentals aktiva sysslar med allt från idrott till kultur och politik. Undantar man de renodlade invandrarföreningarna så är det glest med personer som har annan etnisk bakgrund än svensk. Uppsala föreningsråd försöker nu ändra på detta. Tidigare i år bildade man en grupp som särskilt ska arbeta med integrationsfrågor och nästa söndag kommer man under kulturfesten i Stenhagen att ordna en diskussion mellan invandrarrepresentanter och föreningar. - Då vill vi diskutera frågor som föreningarnas roll i intergrationsarbetet, varför det inte händer mer och vad vi som individer har för ansvar. Fast det är inte bara de tradiotionella föreningarna som måste bli mer öppna för invandrare. De renodlade invandrarföreningar som finns i Uppsala måste också bli mer öppna, tror Sören Gozzi. - I invandrarföreningarna har man ju olika intressen från respektive hemländer, men om man ska få integration så är det viktigt att man når den över nationsgränser och mellan folk med olika etnisk och kulturell bakgrund.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".