Bilfri dag på "fel" dag

I dag är Uppsalas stadskärna avspärrad för biltrafik, när Uppsala för andra gången anordnar en bilfri dag. Totalt deltar ett fyrtiotal svenska städer och hundratals europeiska i kampanjen.
Tanken är att man ska uppmärksamma människor på hur det är att vara i en stad utan bilar, att det är möjligt att ta sig fram och umgås utan bil. En annan viktig del är att bilarna står för 40 procent av alla utsläpp i Uppsala och det är ett allvarligt hälsoproblem som vi måste göra något åt, säger Hilde Klasson är ordförande i Uppsalas gatu- och trafiknämnd. - Att lägga den bilfria dagen var mer eller mindre ett misstag. Jag hoppas att Uppsala nästa år kommer att delta fullt ut, dvs i en vecka och att avsluta det på en vardag så att det får större effekt. - Är det någon mening att ha den bilfria dagen på en söndag? - Vi kan väl se det som en träning inför nästa gång då vi har det på en vardag, avslutar Hilde Klasson. Kontakta reportern: Lisa Helgesson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".