Större medvetenhet bland länets elever

Efter flera års arbete med elevdemokrati börjar det nu äntligen ge resultat. På elevorganisationen i Uppsala län märker de hur medvetenheten på skolorna ökar. Ett bidrag på en halv miljon från Uppsala kommun var också välkommet.
-När det faktiskt börjar hända grejer, när eleverna ser att de kan göra grejer och visar att de kan göra grejer, då får de mer respekt från elever, lärare och skolledning och det strömmar till fler som vill engagera sig, säger Annamaria Olsson, Elevorganisationen i Uppsala län. Förra året var första gången som nätverken för elevråden började mötas mer regelbundet, vilket gjort att man kunnat enas kring vissa frågor som är viktigare. En fråga är utbildning i hur man kan arbeta på sin skola. Och till helgen ordnas den första kursen, som dessutom ger hundra gymnasiepoäng, vilket betyder att man kan välja bort någon annan tillvalskurs i skolan. Hittills är det många som sökt. En orsak till att kursen blev verklighet är bland annat bidraget från Uppsala kommun som rullar in med en början nu till hösten, 530 000 kronor per läsår. - Det märks en skillnad från förra året, en större medvetenhet bland elever än förra året. De kan komma till tals på andra sätt än de kanaler som erbjuds dom, att elever bygger egna kanaler, säger Dany Kessel på elevorganisationen. Kontakta reportern: Maud Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".