Lösare svångrem för SLU när budgeten presenterades

Trots att regeringen i dag försökt presentera en positiv budget med satsningar på till exempel SLU i Uppsala, utbyggnad av infrastrukturen och satsning på Livsmedelsverket, så kommer pengarna inte ge nån direkt utbyggnad av verksamheten.
SLU behöver alltså inte spara så mycket som man tidigare trott. Men de får inte mer pengar heller. De har visserligen fått några miljoner extra öronmärkta till centrum för uthålligt jordbruk och fältforskning. Besparingar för universitetet För Uppsala universitet innebär nästa år däremot besparingar på sju miljoner kronor. Livsmedelsverket i Uppsala får visserligen nio miljoner extra för att bland annat satsa på småskalig slakt, men eftersom verket förlorar 12 miljoner i andra verksamheter innebär det i praktiken besparingar. Bertil Norbelie vid Livsmedelsverket vill se närmare på budgetförslaget innan han kan bedöma effekterna. Banverket får extra pengar för 2004, men vad det betyder för till exempel tidsplanen för det stora resecentrumet i centrala Uppsala är oklart. Banverkets regionchef Kjell-Åke Averstad säger till Upplandsnytt att de måste få besked för 2005 och 2006 för att kunna starta bygget. Från och med nästa år satsar regeringen 4,7 miljarder för att stärka kommunernas ekonomi, men hur pengarna ska fördelas är inte klart än.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".