Manpower beklagar miss

Bemanningsföretaget Manpower beklagar nu att företaget missade att ge Östhammars kommun information om den person som rekryterades som rektor och som nu är anmäld för sexuella trakasserier mot kvinnliga anställda.

Som Upplandsnytt berättade i morse fanns en offentlig utredning i en tidigare kommun som rektorn arbetat i som vittnade om att han också där anklagades för sexuella trakasserier.

Hans Makander är informationschef på Manpower.

- Det är bara att beklaga, utredningen borde ha kommit fram. När vi gör våra referenstagningar, i det här fallet tre stycken, så brukar i 97 procent av fallen sådant här komma fram. Av någon konstig anledning har det inte gjort det här, fast det borde ha gjort det. Däremot dök det upp att det varit vissa problem och vissa konflikter, men det är egentligen inte ovanligt vid den här typen av tjänster.

Men hur kommer det sig att man inte kartlägger en person så pass att man hittar en offentlig utredning?

- Som jag sa nyss så brukar sådant här komma fram vid referenstagningen, när man pratar med tidigare arbetsgivare, om man inte medvetet vill att det inte ska komma fram. Det finns ingen möjlighet för oss att skanna av allt som finns på marknaden, även om internet har gjort det lite enklare, säger Hans Makander.

En av de anställda på skolan i Östhammars kommun som Upplandsnytt har pratat med i dag säger att hon tycker att anställningen gick konstigt till och att rektorn mycket snart uppträdde märkligt och kränkande. Hon är kritisk till Östhammars kommun för att inte ha agerat omedelbart på de första varningssignalerna som dök upp.

Barn-och utbildningschefen i Östhammars kommun Gunilla Nilsson Suikki vill inte kommentera rekryeringsprocessen.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

cathrin.reth@sr.seCathrin Reth