Nya frågetecken kring EHB-affär

Den borgerliga bolagsledningen i Enköpings Hyresbostäder har lurat kommunfullmäktige, enligt socialdemokraten Anneli Djurklou. Villkoren för försäljning av EHB-fastigheter har ändrats efter fullmäktigebeslutet.
Socialdemokraten Anneli Djurklou är kritisk mot att EHB ändrat kontraktet med köparen efter det att fullmäktige nyligen godkänt utförsäljning av delar av allmännyttan. Köparen behöver nu inte längre betala 17 miljoner vid kontraktstecknandet, vilket var ett villkor i det förslag till köpekontrakt som förelades kommunfullmäktige. I går skrev kommunalägda EHB kontrakt med bolaget Index Estate, som innebär att Index Estate köper fastigheter på Västerleden och Slånbärsvägen av EHB. Ett villkor för affären har hela tiden varit att Index Estate vid kontraktstecknandet skulle betala tillbaka ett reverslån på 17 miljoner som bolaget övertagit från den tidigare köparen av allmännyttan Treudden. Men någon sån betalning skedde inte. Den borgerliga ledningen för EHB - med styrelseordföranden Fredrik Ahlstedt, moderat, i spetsen - beslutade nämligen nu i veckan att ändra avtalet på den punkten. En förutsättning för utförsäljningen har varit fullmäktiges godkännande. Och i kontraktsförslaget som fullmäktige fick att ta ställning till stod att dom 17 miljonerna skulle betalas vid undertecknandet av kontraktet. Och för två veckor sen godkände fullmäktige affären. Fredrik Ahlstedt tycker inte att fullmäktige blivit lurat trots att kontraktet fanns med i beslutsunderlaget. Han säger till Upplandsnytt att det inte var fullmäktiges uppgift att ta ställning till kontraktet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".