Älvkarleby

Branden var anlagd

Branden på restaurangen "Sleven i grytan" i Skutskär var anlagd. Det säger polisen nu efter att den teknisk undersökningen är klar. Ägaren Kristian Nyman hade då bara hunnit driva restaurangen i två veckor.

Branden startades av att någon kastat in någon brandfarlig vätska genom ett fönster och polisen kommer att genomföra en teknisk undersökning under förmiddagen för att fastställa orsaken och eventuella spår efter gärningsmännen.

– Vi har ju jobbat intensivt i flera månader och det har gått väldigt bra de här två veckorna. Och det kändes väldigt hopplöst alltihop. Tillbaks till ruta noll, med alla de ekonomiska och praktiska konsekvenser som uppstår av det här så känns det lite förtvivlat, säger Kristian Nyman.

Hur såg det ut när du kom dit?

– Hela lokalen är ju rökskadad. Någon har kastat in någonting genom ett fönster, någonting som brunnit bra. Så det är totalsanering som gäller.

Vad tänkte du när du fått veta att det brunnit?

– Ja, en massa tankar rusade genom mitt huvud då. Jag är ju ny i krogbranschen, så jag tänkte att mina värsta farhågor var besannade. Jag hoppas ju verkligen att man får tag i någon som har gjort detta, annars kommer jag vara nervös resten av mitt krögarliv har jag en känsla av.

Men enligt Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström har man inga misstänkta just nu även om man har sina misstankar om vad som ligger bakom branden som alltså startade vid klockan fyra i morse.

– Självklart är det så att polisen har vissa teorier om vad som möjligen kan vara orsaken bakom den här branden, men det är sådant som vi måste behålla för oss själva i ett utredningsskede och det är inget som vi kan spekulera i offentligt, säger Christer Nordström.

Har ni några misstänkta?

– I nuläget finns ingen misstänkt.

Hur mycket vet ni om hur branden startade?

– Vi kan konstatera att branden är anlagd. I övrigt så kan jag inte närmare gå in på några detaljer kring hur det ser ut på platsen.

Inte heller krögaren Kristian Nyman har några tankar eller teorier om vem eller vilka som kan ha startat banden.

– Nej, det har jag absolut inte och det ska ja inte ha heller. Utan jag hoppas bara att någon blir fast, annars kommer jag att vara väldigt nervös framöver.

Jonas Ahlman
jonas.ahlman@sr.se