Fart på byggjobb

Nya regler gör det enklare att nyttja det så kallade ROT-avdraget. Och redan nu märks ett ökat tryck hos byggföretag i Uppsala län.

Sedan den första juli görs skatterabatten redan på fakturan från hantverkaren. De nya reglerna är tänkta att sätta fart på efterfrågan i byggbranschen.

– Nu får man halva arbetskostnaden avdragen direkt. Det har ju verkligen satt fart på jobben åt oss. Jag är väl fullbokad till oktober nu. Det är en tre-fyra jobb i veckan som ringer in, säger Tony Tornberg, byggföretagare i Uppsala.

Den 1 juli ersattes det gamla skatteavdraget för ROT-arbeten och hushållsnära tjänster av en ny fakturamodell - som innebär att kunden får skatterabatt med 50 procent på arbetskostnaden redan på fakturan. Sedan ansöker företaget som utför tjänsten om pengar hos Skatteverket.

Modellen är enklare för kunden och enligt Sveriges byggindustrier i Uppsala märks det redan på efterfrågan. Men samtidigt oroar sig branschen för att inte få ut pengar i tid. Byggföretagaren Tony Tornberg menar att det kan bli svårt främst om kunderna gjort fel på något vis.

– Är det så att kunden har utnyttjat ROT-avdraget så tar det ju längre tid än tio dagar att få pengarna.

För då ska fakturan tillbaka till kunden igen, eller?

-- Ja, då ska jag först ansöka hos skattemyndigheten och om de har något att säga då får jag tillbaka allt och ska skicka halva fakturan till kunden. Så vi får se. Funkar det så är det jättrebra, då tjänar alla på det. )

Christine Odén
christine.oden@sr.se