Nej till gratis influensavaccinering

I flera landsting, bland annat i grannlänet Stockholm, har man infört fri eller subventionerad influensavaccinering av äldre. I Uppsala län lär det dock dröja...
Redan hösten 2001 motionerade moderate landstingsledamoten Raija Hynninen om fri eller subventionerad influensavaccinering av äldre. Även om det var troligt att fler skulle vaccinera sig ansåg fullmäktige då att det saknades pengar att täcka kostnaderna. I stället gavs läkemedelskommitén i uppdrag att följa influensaepidemin i länet. Den studien beräknas bli klar till våren och ska ligga till grund för en ny prövning av fullmäktige. Pia Wårdsäter, socialdemokratisk ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, säger att hon i nuläget inte vill ta ställning till subventionering, utan avvaktar resultatet av studien. Frågan är om man lyckats öka graden av vaccinering på andra sätt. - Vi vill se om informationsinsatserna har gjort att vaccineringen har ökat, säger Pia Wårdsäter. Raija Hynninen anser att det går för långsamt. Världshälsoorganisationen WHO kom nyligen med en rapport där man rekommenderar en kampanj för influensavaccinering. Anledningen är att man fruktar ett nytt utbrott av sjukdomen SARS och att det då kan vara svårt att skilja SARS-fallen från dem som har vanlig influensa.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".