Oppositionen JK-anmäler kommunalråd

Stämningen i Uppsala stadshus mellan kommunledningen och den borgerliga oppositionen är sämre än på länge. Detta efter att socialdemokraternas komunalråd Lena Hartwig sagt att hon ogillar att kommunens tjänstemän svarar på frågor från oppositionen. Idag tänker oppositionen anmäla Lena Hartwig till Justiekanslern JK för grundlagsbrott.
Igår var det tänkt att socialdemokraten Lena Hartwig och oppositionens representant Jan-Ove Jerrestål tillsammans skulle presentera en marknadsföringsstrategi för Uppsala. Men bara timmar innan den gemensamma presskonferensen valde oppositionen att hoppa av. Åtgärden var en direkt protest mot Lena Hartwig uttalande i UNT i lördags. - Vi är bestörta över hennes uttalande om att hon ogillar att tjänstemän informerar oppositionen, det är enligt vår uppfattning en inskräkning av yttrandefriheten och det måste man reagera mycket kraftigt på. Upprörande formulering I artikeln som handlade om kommunens ekonomi uttryckte Hartwig irritation över att oppositionskommunalråden på egen hand försökt få fram siffror om kommunens delårsbokslut från kommunens tjänstemän. Hon sa citat " jag kan inte hindra tjänstemän att svara på frågor, men jag ogillar det" Det här ett uttalande som enligt oppositionen bara kan tolkas så att tjänstemän inte ska ge information som kan komma ut i mediam, vilket i så fall är ett brott mot Sveriges grundlag som säger att tjänstemän i stat eller kommun fritt ska kunna tala med journalister, politiker eller allmänheten. Jan-Ove Jerrestål tror inte att det bara handlar om ett klantigt uttalande från Lena Hartwig. - Vår uppfattning är att man inom den nya organisationen inte satt munkavle, men att man visat att det finns en munkavle, det här är bara toppen av ett isberg. Hartwig JK-anmäls Oppositionen kommer nu att ta upp frågan i kommunfullmäktige och kräva att att Lena Hartwig tar avstånd från sitt uttalande. Men det räcker inte bara med det. Erik Ullenhag, folkpartisk riksdagsledamot från Uppsala län kommer i dag att skicka i väg en anmälan till JK för att få prövat om Hartwig brutit mot lagen. Ullenhag menar att uttalandet får konsekvenser som går långt utanför stadshuset. - Det här sänder en signal till hela Uppsala kommun. Vad innebär det här för förskolläraren som vill slå larm, kommer han eller hon att våga slå larm? Hartwig upprörd och förvånad Lena Hartwig själv menar att hennes uttalande bara betyder att hon inte tycker att någon politiker varken från majoritet eller opposition bör störa tjänstemännen när de utreder en fråga, och hon är mycket förvånad över oppositionens reaktion: - Uppriktigt sagt förstår jag ingenting. Jag blir chockad och upprörd. De vet vad jag står för, de vet att jag inte lägger någon munkavle på tjänstemän. Men Jan Ove Jerrestål säger ju att det här bara är toppen av ett isberg? - Det får stå för honom. Han vet att det inte är så. Kontakta reportern: Erik Möller Jonas Alsgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".