Badet stängt på natten

Badplatsen i Vårdsätraviken i Uppsala har återigen blivit föremål för en hetsig debatt. Evy Svärling, som arrenderar marken som Vårdsätrabadet ligger på, har nu blivit polisanmäld för att hon bestämt att ha badplatsen stängd på natten.

– Hon säger att det är öppet mellan 8 och 22, vilket vi menar bryter mot allemansrätten och strandskyddet. Så har vi gjort en polisanmälan också för egenmäktigt förfarande i och med att hon stänger ute folk från stranden nattetid, vilket vi inte tycker att man ska göra med en av de få gemensamma badplatserna vi har i stan, säger en av de som gjort polisanmälan.

Ägaren till gården, Evy Svärling, som också arrenderar marken som badplatsen ligger på  bestämde för fem år sedan att badplatsen skulle vara stängd från tio på kvällen.

– De första åtta åren var ett rent helvete här på nätterna, varma sommardagar. Det körs in med motorcyklar, mopeder och bilar ända ner till vattnet. Det spelas hög musik och då vet alla att vatten leder ljud, så alla 30-talet fastigheter runt Vårdsätraviken blir störda, säger Evy Svärling.

De säger brott mot allemansrätten, vad säger du?

– Vänd på frågan istället. Hur kommer det sig att vi har öppet för allmänheten? Det här är ju privat. Vi har inte en krona i bidrag ifrån något håll för att sköta det här, säger Ewy Svärling.

Mats Hellberg, på länsstyrelsen i Uppsala, säger till Upplandsnytt att en kommande detaljplan kan avgöra konflikten om badets öppettider. Om Uppsala kommuns detaljplan angående Vårdsätra  går igenom så har Evy Svärling ingen rätt att bestämma över badplatsens öppettider, enligt Hellberg.

Det är Uppsala akademiförvaltning som äger marken som Evy Svärling arrenderar vid sjön. Björn Lundell som är fastighetschef för akademiförvaltning säger att de inte lägger sig i ett sådant här fall om det inte är så att arrendatorn bryter mot lagen. Killarna som har anmält Svärling, menar att anmälan är viktig oavsett hur utfallet blir.

– En polisanmälan är också ett sätt att se hur det verkligen ligger till. Att få någon som kollar på det. Sedan om det visar sig att hon har rätt att stänga av och att vi inte får vara här nattetid så är det ju ändå något som vi tycker att vi borde få. Då är det ju något som är politiskt fel. Det här borde vara öppet för alla dygnet runt, säger en av amnälarna som vill vara anonym.

Annika Ilmoni
annika.ilmoni@sr.se

Johan Tjerneng
johan.tjernang@sr.se