Lever på låg pension

Centerpartistiska riksdagsledamoten Solveig Zander från Enköping ska under några veckor, tillsammans med sin man, leva på garantipension för att sätta sig in i hur svårt det kan vara som pensionär.

Det har nu har det gått fem dagar på experimentet.

- Det är jättesvårt, det får jag vara uppriktig och säga. Vi har fördelen av att ha allting, så vi behöver inte göra några stora inköp. Tänkt bara att diskmaskinen skulle gå sönder, eller tvättmaskinen. Hur i hela fridens namn skulle man ha möjlighet till att spara ihop till att köpa en sådan?

Solveig Zander (C) säger att hon är förvånad över hur knapert det faktiskt är att leva på pengar motsvarande garantipersonen.

- Jag trodde inte att det var så lite pengar som det faktiskt är, säger hon.

Försöket har fått kritik från vissa personer som tycker att det inte säger något att leva fattigt i några veckor och att Solveig Zander i stället borde prova i ett år. Men den kritiken avfärdar Zander.

- För det första är det inte möjligt för mig, för det andra är det här ingen vetenskaplig undersökning och det har jag sagt från början. Men det är väldigt bra sätt för mig att skaffa mig mer kunskaper, säger hon.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se