Hoppas på bekämpning

Myggplågan har tvingat mjölkbonden Christer Lindström att ta in alla sina kor. Myggbekämpnings-
projektet hoppas att Kemikalie-
inspektionen ska ta ett nytt beslut i bekämpningsfrågan.

Martina Schäfer, forskare i  myggbekämpningsprojektet, säger att de fått indikationer på att Kemikalieinspektionen kan säga ja till bekämpning i fler områden. Myggbekämpningsprojektet har tidigare fått avslag för vissa områden som drabbats av mygginvasionen och har överklagat beslutet till miljödomstolen.

Intensiv kommunikation mellan kemikalieinspektionen, de ansvariga i myggbekämpningsprojektet och miljödomstolen har pågått under dagen.

Martina Schäfer, forskare i myggbekämpningsprojektet, tror att Kemikalieinspektionen kan komma att fatta ett nytt beslut om de skickar in en ny ansökan, och de ska idag eller i morgon bestämma om de ska göra det.

– Vårt juridiska ombud har kontaktat kemikalieinspektionen. Vi har ju överklagat det gamla beslutet med avslag till miljödomstolen och vi vill helst fortsätta på den vägen. Vårt ombud kommer att be kemikalieinspektionen att skriva ner nya funderingar och sitt nya sätt att se på saker och ting och skicka till miljödomstolen. Då kan egentligen miljödomstolen fatta ett snabbt beslut, säger hon till Upplandsnytt.

Det är alltså fortfarande oklart om det blir någon myggbekämpning i Nedre Dalälven, diskussionerna pågår för fullt och under tiden får de boende i området, människor så väl som djur, fortsätta att klia sina myggbett.

Mjökbonden Christer Lindström bor i Kärrbäck utanför Tärnsjö, mitt i myggsmeten. Han har börjat få ställa in sina kor i ladugården för att de mår så dåligt av alla mygg.

- Ja, du ser ju själv hur korna ligger här bland flugorna. Det blir inte lika hygeniskt som när man har dem ute. Sedan ger det även merjobb att ha dem innne. Om det ska fortsätta såhär vet jag inte hur det kommer att sluta. År 2000 fick vi nödslakta flera stycken, de lade av helt. Det hoppas jag undvika i år, men det verkar ju bara bli värre och värre det här, säger han.

Christer Lindström tycker att det är fel att inget har gjorts mot myggplågan och han ser dystert på framtiden.

- Myndigheterna bryr sig inte och att hålla på att stånga sig blodig med Kemikalieinspektionen känns helt befängt. Men för att få ett slut måste de spruta markerna kring nationalparken, det är ju där myggen kläcks när älven blir hög efter mycket nederbörd, säger han. 

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se