- Tjänstemän skräms till tystnad

Kritiken växer nu mot kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, socialdemokraten Lena Hartwig. Flera borgerliga oppositionspolitiker kräver att hon ska ta avstånd från uttalandet om att hon ogillar att kommunens tjänstemän svarar på frågor från oppositionen.
Det var i lördags i en artikel i Upsala Nya Tidning som Lena Hartwig uttryckte irritation över att vissa oppositionskommunalråd försökt få fram ekonomiska uppgifter från kommunens tjänstemän. I intervjun sa hon citat "Jag kan inte hindra tjänstemän från att svara på frågor men jag ogillar det". Även från socialdemokraternas samarbetsparti miljöpartiet kommer viss kritik. Så här kommenterar miljöpartiets kommunalråd Karin Fallgren Lena Hartwigs uttalande: - Om det nu visar sig att uttalandet strider mot lagen är det olyckligt, säger Karin Fallgren. "Hartwig har brutit mot lagen" Det här har lett till starka reaktioner från folkpartiets rikdagsledamot från Uppsala län som under dagen anmält uttalandet till JK eftersom han menar att Hartwig brutit mot grundlagen genom att lägga munkavle på tjänstemännen. Folkpartiets kommunalråd i Uppsala Jan-Ove Jerrestål är bestört och kräver att att hon ska ta avstånd från det hon sagt. - Det här är ett försök till att inskränka på yttrandefriheten och det måste man markera mycket starkt emot, säger Jan-Ove Jerrestål. En spik i oppositionen Även flera andra borgerliga politiker i stadshuset anser nu att Hartwig bör ta avstånd från uttalandet. Centerns kommunalråd Lars O Eriksson menar att det här sänder fel signaler. - Jag det hoppas jag att hon gör. Det här kändes som en spik i oppositionens möjlighet att få fram information. Tjänstemän skräms till tystnad Men kritiken från oppositionen handlar inte bara om ett enskilt uttalande från Lena Hartwig. Flera politiker menar att det det senaste året succesivt smugit sig på en rädsla bland kommuens tjänstemän att tala med oppositionspolitiker, allmänhet eller media.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".