Allt fler unga beväpnar sig

Antalet olagliga vapen i Uppsala har ökat de senaste åren. Allt fler unga personer beväpnar sig, inte bara med knivar utan också med pistoler och grova skjutvapen.
Statistiken från brottsförebyggande rådet, BRÅ, oroar Kjell Söderberg chef för kriminalunderrättelsetjänsten i Uppsala. - Det blir naturligtvis ett farligare samhälle att vistats i om det finns en massa vapen ute som kan användas. utomstående kan ha otur att komma i vägen. Mycket av den senaste tidens rapportering i Upplandsnytt har handlat om skottlossningar i olika delar av Uppsala län. Färsk statistik från Bråttsförebyggande rådet, Brå, visar nu att allt fler brott begås med skjutvapen. Tittar man på antalet personer som misstänktes för rån eller grova rån 1999 hade 13 personer använt skjutvapen. År 2002 var det 22 stycken, en ökning med nästan 70 procent. -Man har en uppfattning att många idag har lättare att ta till ett skjutvapen än tidigare, då man kanske hellre använde kniv, säger Kjell Söderberg. Polisen märker även att fler yngre än tidigare beväpnat sig med skjutvapen. BRÅ:s statistik visar att förra året var 13 personer i länet misstänkta för olagligt innehav av pistoler eller k-pistar, av dom var fyra under 17 år. Åtta personer under 20 år hade begått postrån eller butiksrån med skjutvapen. Kjell Söderberg på Uppsalapolisen säger att mörkertalet är stort och att många bär vapen utan att åka fast. Och den som vill ha till exempel en pistol har ganska lätt att få tag på den. - Betalar man bara rätt pris så är det inte omöjligt att få tag på ett vapen, säger Kjell Söderberg. Kontakta reportern: Ola Björnör
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".