300 grisar måste avlivas efter salmonellautbrott

En gård öster om Uppsala har spärrats av sedan salmonella upptäckts i prover från gårdens grisar. Närmare 300 grisar måste avlivas och orsaken till utbrottet är ännu oklart.
Den typ av salmonella som drabbat gården går under benämningen münster och är en relativt ovanlig form av sjukdomen. På gården som ligger öster om Uppsala finns förutom cirka 300 grisar även ett 30-tal nötkreatur. Någon smitta på dem har hittills inte kunnat påvisas. Gården är nu avspärrad och inga djur får föras in eller ut från gården. Smittan hittades i gödselprover när ägaren genomförde en rutinkontroll, så kallad träckprovtagning. Prover och analyser fortsätter den närmaste tiden, bland annat sker en kontroll av inomhusmiljön och ytterligare kontroll av gödsel och foder. Dessutom väntar en omfattande sanering. - I det här fallet blir grisarna avlivade, och sedan blir det en stor tvättning och desinfektion av hela avdelningen säger distriksveterinären Arne Persson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".