Många frågor om regnet

Ingen har väl undgått att det har regnat ganska mycket det senaste dygnet. Och det märks hos försäkringsbolagen att regnet ställer till det. Susanne Fagerberg som är skadechef på Länsförsäkringar hade i går kväll börjat se konsekvenserna.

– Så här långt idag har vi fått 50 frågor och jämför man med en vanlig torsdag så är det mer än dubbelt så många skadeärenden som vi har fått, säger Susanne Fagerberg.

Vilka är de vanligaste problemen vid ett sådant här hällregn?

– Det som händer är ju att avloppssystem och annat inte kan ta emot tillräckligt med vatten och då finns det risk att det tränger upp vatten genom avloppsledningar, säger Susanne Fagerberg vid länsförsäkringar.

Det senaste dygnet har varit i blötaste laget för oss Upplandsbor och samtalen till försäkringsbolagen har ökat markant. Anmälningssiffrorna går att jämföra med Upplands senaste regndygn den 14 juni när det på vissa håll vräkte ner över 70 millimeter vatten och bidrog till en hel del vattenskador på hus.

Det viktigaste att tänka på som försäkringskund är att otätade tak och ofullständiga dräneringssystem inte ger rätt till ersättning. Och även om det tar emot kraftigt så bör man i vissa fall som drabbad hoppas på ännu mera regn, eftersom det krävs över 50 millimeter för att en skada ska klassificeras som översvämningsskada.

Man kan också på egen hand förhindra tråkiga vattenöverraskningar som förstör semesterfriden.

– Har man ett hus och det är väldigt fuktigt runtomkring så kan det vara bra att dika ur lite grand för att få en bra avrinning så att det inte rinner mot huset. Klassiska metoder som med sandsäckar eller att ha brädor emot är inte alls en dum idé, säger Fagerberg.

Annika Ilmoni
annika.ilmoni@sr.se