Hartwig kan fällas av JK

Lena Hartwig kan fällas av justitiekanslern, JK, för sitt uttalande att om ogillar att kommunens tjänstemän svarar på frågor från oppositionen. Det tror Karl-Gustav Spangenberg lektor i juridik vid Uppsala universitet.
- JO och även JK har sagt att man ska se det här ur denanställdes perspektiv. Även om intentionen i uttalandet inte varit att inskränka yttrandefriheten så får det väldigt stor betydelse för hur de anställda uppfattar det, säger Karl-Gustav Spangenberg. "Jag kan inte hindra tjänstemän att svara på frågor, men jag ogillar det". Lena Hartwigs uttalande fälldes i en tidningsintervju med anledning av kommunalråd försökt få uppgifter ur delårsbokslutet. Flera borgerliga politiker har krävt att hon ska ta avstånd från sitt uttalande. SJälv anser hon inte att hon gjort något fel. Hon tycker att citat ryckts ur sitt sammanhang och att det är klart var hon står i frågan. - Jag står inte för att människor ska vara rädda och tiga i vår organisation. Tvärt om, jag uppskattar frispråkighet och öppenhet. Det är en förutsättning för gott samarbete, säger Hartwig. Nu blir det JK som får pröva frågan. - Här finns det en del komplikationer, bland annat att det är just en kommunalpolitiker som har uttalat sig. Det finns en viss frison för kommunpolitiker när det gäller sådana här frågor, men det har inte hindrat JK eller JO från att kritisera kommuner i ett stort antal fall i den här typen av inskränkningar i de kommunalanstäldas yttrandefrihet, säger Karl-Gustav Spangenberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".