Miss minskar pensioner

Ett stort tekniskt fel hos pensions-
förmedlaren Fora har lett till att LO-anslutna på hela 15.000 företag fått sämre pension. Försenade premier har gjort att pensionsspararna gått miste om årets uppgång på börsen.

– Jag trodde inte mina ögon, faktiskt. Jag trodde det här pensionssytemet var tryggt som en borg, säger Aleksander Srndovic, klubbordförande på Holmen Paper i Hallstavik, som var den som upptäckte felet.

Den trygga borgen, pensionsförmedlaren Fora, visade sig ha stora sprickor bakom fasaden. Genom ett tekniskt fel har medlemmar gått miste om hela eller delar av årets uppgång på börsen.

Enligt LO har cirka 400.000 medlemmar drabbats i form av lägre avkastning på sitt sparande. Exakt hur mycket pengar man förlorat varierar beroende på vilken form av sparande man valt. Det handlar om både hundralappar och tusenlappar, enligt Aleksander Srndovic. På sikt blir det mycket mer.

– När du lägger det på 10, 20 eller 30 år, beroende på hur gammal du är, betyder det väldigt mycket pengar, och det är vad du ska leva på sen. Jag vill att Fora ber alla sina kunder om ursäkt och erkänner att de klantat till sig. Och definitivt att de ersätter alla, de ska betala tillbaka varenda krona, säger han.

Det var en kollega till Aleksandar Srndovic som upptäckte att allt inte stod rätt till med hans pension och han skrev ett inlägg på fackets hemsida. Aleksandar Srndovic började efterforska saken, han hörde av sig både till Holmen och LO och till slut pekade allt mot att felet låg hos pensionsförmedlaren Fora.

Det visade sig vara ett tekniskt fel i inläsningen av de individuella lönerapporterna för 2008, som ligger till grund för hur mycket företagen ska betala in i pension för sina anställda. Därmed försenades fakturorna och inbetalningen av pensionspremierna från arbetsgivarna, som Fora ska förmedla vidare till olika pensionsförvaltare. Eftersom pengarna inte satts in i fonderna har de sparande gått miste om hela eller delar av avkastningen till följd av årets börsuppgång.

Anna Spendrup, chef på Fora, vill inte ställa upp på någon bandad intervju när Upplandsnytt ringer, men hon kan tänka sig att svara på frågor per telefon.

- Vi är väldigt ledsna och arbetar febrilt för att rätta till det här felet och se till att alla sparare blir skadelösa, säger hon.

När Aleksandar Srndovic hörde av sig hade Foras ledning redan känt till problemet en tid.

- I april hade vi hunnit rättat till felet för ungefär 300,000 personer, säger hon.  

Att Fora själv inte gått ut och berättat om misstaget och effekterna för de sparande förklarar Anna Spendrup på Fora, såhär: 

– Vi har inte för vana att gå ut och kommunicera när det blir misstag, vi brukar rätta till dem i det tysta så snabbt som möjligt, säger hon.

Som kompensation lade Fora till den schablonränta som man alltid använder sig av vid förseningar, 1.6 procent, vilket inte kommer i närheten av den avkastning de flesta sparare skulle ha fått via börsuppgången, enligt LO.

Efter påtryckningar från LO har Fora beslutat att räkna efter vad de enskilda spararna förlorat och se till att de kompenseras fullt ut. Men enligt det första beskedet från företaget gäller det bara de anställda som själva skickar ett brev till företaget.

- Som sagt alla ska bli skadelösa och vi arbetar med att rätta till felet, säger Anna Spendrup.

Är det inte mer rimligt att ni som stått för felet går ut och informerar alla sparare, än att de ska höra av sig till er och begära kompensation?

- Vi har inte exakt bestämt hur det ska gå till, vi arbetar med det, men jag uppmanar alla som drabbats att höra av sig till oss, säger Anna Spendrup.

Aleksandar Srndovic tycker att Foras agerande är under all kritik.

- Det blir som en ytterligare provokation mot alla oss medlemmar när Fora kräver att vi ska skicka enskilda brev till dem för att få ersättning. Någonstans måste man ge sig och gå ut och erkänna att ”vi har gjort fel, vi har inte informerat er och ni ska inte behöva betala någonting eller höra av er till oss”. Det borde ske som en automatisk åtgärd, säger han.

Anna Spendrup vill inte svara på frågan om Fora tar till sig av kritiken och tänker gå ut och informera medlemmarna om ett fel av liknande dignitet skulle uppstå i framtiden. 

- Felet har ju rättats till nu, så det där tänker jag inte spekulera i, säger hon.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se