Fängelse för Eriksson

Den f d ledaren för den så kallade Uppsalamaffian, Stefan Eriksson, har i dag av Uppsala tingsrätt dömts till 1,5 års fängelse.

Han fälls för ett fall av försök till grov utpressning, olaga hot och stöld. På flera åtalspunkter frias dock Eriksson för bl a utpressning. Tingsrätten anser att det finns risk för att Eriksson flyr från sitt fängelsestraff och har därför bestämt att hans pass ska vara fortsatt omhändertaget till dess att domen vinner laga kraft, och han måste varje vecka inställa sig på polisstationen i Uppsala.

– Jag kan ju konstatera att merparten av åtalet har ogillats av tingsrätten, samtidigt är det med viss besvikelse som ändå han fälls för tre punkter. Rent generellt tycker jag också att 1,5 års fängelse för de punkterna känns högt, säger Stefan Erikssons advokat Björn Sundin.

Han fälls för försök till grov utpressning där han ska ha dränkt en målsägande i bensin och hotat att tända på om han inte fick en halv miljon. Hur ser du på det?

– Där menar jag att det inte finns tillräcklig utredning för att påstå att det är riktigt. Det är målsägares uppgift om att det är så det ska ha gått till. Mot det står vad Stefan Eriksson säger, att det bara är ett påhitt, helt enkelt.

Har du hunnit prata med Stefan Eriksson?

– Vi har växlat några korta ord efter att domen kom och han är naturligtvis besviken över att han blev dömd för de punkter som blev. Han delar också min uppfattning om att 1,5 år för de gärningarna verkar väldigt strängt.

Lutar det åt att ni kommer överklaga?

– Jag kan varken säga ja eller nej på den frågan, det är för hastigt inpå. Vi ska sätta oss ner och analysera det här och se hur vi lämpligast går vidare, säger Björn Sandin, Stefan Erikssons advokat.

Inte heller åklagarsidan var helt nöjd med domen.

– Det är ingen fullständig framgång för åklagarna, men inte heller något direkt misslyckande, säger åklagare Bodil Bassman.

En svårighet för åklagarsidan har varit att få en del av målsägarna att ställa upp. Flera har fått hämtas med polis.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se