Förbjuds gå på fotboll

En man i Uppsala län kommer inte att få gå på fotboll förrän i december. Han har fått ett så kallat tillträdesförbud från en åklagare. Från och med 1 april i år så säger lagen att polisen, och inte bara fotbollsklubbarna, kan gå in och anmäla människor som beter sig illa vid matcher.

- Det nya med lagen är ju att det vissa uppträdanden kriminaliseras vid vissa idrottsevenemang, exempelvis inkastning av föremål tändande och medförande av bengaliska eldar och även andra ordningsstöranden runt matcher, säger Lars Rune Bohlin, supporterpolis i Västra Götaland.

En 23-årig man från Uppland har blivit dömd till tillträdesförbud vid fotbollsmatcher som spelas i serierna Allsvenskan. Superettan, Svenska cupen och Royal league. Förbudet gäller mellan 11 juni till 10 december i år och har utfärdats vid Göteborgs åklagarkammare. Motiveringen som åklagaren ger är att det finns risk att mannen kommer att begå brott eller störa säkerhet och ordning. Maria Djurberg, jurist vid Fotbollsförbundet, säger till Upplandsnytt att stökiga personer smutsar ner idrotten och menar att polisen har varit duktiga på att fatta rätt beslut när dom har anmält bråkstakar vid matcher. Sen lagen ändrades från första april till att polisen kan anmäla personer så har ett 20-tal i landet fått tillträdesförbud till idrottsevenemang. Om man trotsar sitt förbud och smiter in på en match så är det straffbart.

- Trotsar man det här så begår man ju en brottslig handling som leder till straffpåföljd. Och den som går in då även om man har besöksförbud, det är ju inte alltid klarar av att hålla någon utanför, då blir det ju att man bryter mot besöksföbudslagen och begår ett brott och anmäls. I första hand så blir det böter och i andra hand så får man väl fängelse, säger Lars Rune Bohlin.

Annika Ilmoni
annika.ilmoni@sr.se