Rättegång om mord på Väderkvarnsgatan

Det var en man i djup psykos som mördade en 72-årig kvinna på Väderkvarnsgatan i somras. Det framgick när rättegången började idag.
-Varelser kom ut ur väggarna och jag högg mot dem, så beskrev den 30-årige mannen en av de få psykoser han minns från de senaste åren. Sedan det sena 90-talet har han med jämna mellanrum gått in i djupa psykoser där han tror sig vara jagad av människor, rymdvarelser och demoner. Det var under en av dessa psykoser som han i mitten av juli med kniv dödade en 72-årig kvinna på Väderkvarnsgatan i Uppsala. Mannen hade kommit hem från en utlandsresa med sina föräldrar samma dag. Resan hade varit orolig eftersom han hade drabbats av en psykos och under den blivit nedslagen med järnrör. Vid hemkomsten var han därför väldigt ångestfylld, och det är ångest kombinerat med stress som brukar utlösa de tillstånd då 30-åringen går från att vara en lugn och något tillbakadragen man till att bli extremt våldsam. Flera vittnen som mötte honom under eftermiddagen den söndag då mordet begicks beskrev hans blick som galen och det han sa som osammanhängande och underligt. Själv minns mannen inget. Trots detta erkänner han mordet, eftersom all teknisk bevisning och vittnen pekar på det. I en rättspsykiatrisk undersökning som blev klar för några veckor sen fastställdes det att mannen lider av en allvarlig psykisk störning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".