Uppsala ska bli bäst

Uppsala ska om åtta år vara Sveriges ledande idrottskommun. Det är visionen i det nya idrottspolitiska program som Uppsalapolitikerna tagit fram.

- Det är en högt satt vision. Men vi har kapacitet, och vi har talangerna. Jag förstår inte varför vi inte ska matcha Stockholm, Göteborg och Malmö, säger Ali Moulavi.

Har Uppsala kommun ändrat inställning till idrott?

- Ja, inställningen till idrott har förändrats.

Nu undrar säkert många hur det här ska gå till?

- Enkelt: det handlar om viljan från alla håll, säger Ali Moulavi (M).

Uppsalapolitikerna har för första gången tagit fram ett idrottspolitiskt program, som redan antagits av fritids- och naturvårdsnämnden och som ska vidare för godkännande i höst av kommunfullmäktige.

Och programmets vision är djärv. Uppsala ska år 2017 vara landets ledande idrottskommun med stor bredd och vass topp, heter det i programmet, och "idrottsstaden Uppsala" ska till 2017 vara ett etablerat begrepp.

Enligt visionen ska flera nya arenor då stå färdiga. Uppsala arena för ishockey, nya tävlingsarenor för fotboll och bandy, och den nya friidrotts- och innebandyhallen, bland annat.

Kommunen ska hjälpa klubbarna med att skaffa jobb, bostad och studiemöjligheter för spelare, i ett samarbete med näringsliv och universitet som är i startgroparna.

De här visionerna tycks vara ännu ett tecken på en pågående attitydförändring från kommunen när det gäller synen på idrott. Kommunen har fattat flera beslut i år som tyder på en offensivare hållning, bl a att satsa pengar i projektet Världsklass Uppsala för att stödja högklassevenemang inom idrott, vetenskap och kultur. Kommunen har också i år beslutat att betala elitlagen i Uppsala mot att kommunens namn finns med på matchtröjorna, och fritids- och naturvårdsnämnden har beslutat bidra med pengar till den planerade friidrotts- och innebandyhallen.

Men, säger Ali Moulavi, satsning på nya arenor förutsätter att idrotten klarar sin del, att lagen presterar tillräckligt bra för att det ska vara värt att satsa på dem, vilket gäller t ex fotbollen och Sirius:

- Jag skulle inte bygga en arena som tar 15 000-16 000 åskådare för ett lag som ligger i division ett eller superettan och bara har 1 200 på sina matcher, säger Ali Moulavi.

Hur ser då näringslivet på kommunens nya djärva vision? Christer Svensson, regionchef på Nordea, är näringslivets samordnare i projektet Världsklass Uppsala:

- Att vi ska bli bästa kommun på åtta år, det tror jag blir lite tufft. De andra kommunerna ligger ju inte stilla och väntar, utan kommer också att förbättra sig, givetvis. Men jag tycker att det är en hög och bra ambition, säger Christer Svensson.

- Jag tror faktiskt att vi kommer att åstadkomma detta. 2017 har vi anläggningarna som vi behöver, avslutar Ali Moulavi (M).

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se