Liten risk för smittat kött i affären

Risken är liten att kött från något djur som smittats av salmonella på gården i östra Uppland har nått affärerna. Den bedömningen gör Arne Persson, som är distriktsveterenär och har tagit prover på gården.
Även om det skulle ha gått smittade djur till slakt innan man upptäckte bakterierna så skulle antagligen grisarna stoppas på slakteriet. - När det gäller de här salmonellatyperna som vi talar om nu så är sannolikheten att grisarna skulle bära det som kroniska smittbärare väldigt liten och genomförs slakten dessutom på ett riktigt sätt så är det här ju en tarmsmitta och då ska den inte överföras på köttet, säger Arne Persson. Gården öster om Uppsala där smittan upptäcktes är nu avspärrad och inga djur får föras in eller ut från gården. De nästan 300 grisarna där man upptäckt salmonella kommer inom kort avlivas, något som djuruppfödaren tycker är så tragiskt att han funderar på att lägga ner verksamheten med greisuppfödning: - Det känns väldigt tungt just nu i alla fall, vi får väl se om vi kommer att fortsätta, säger han till Radio Uppland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".