Myggpengar skjuts till

Nu är den största delen av finansiering inför en eventuell andra bekämpnings-
omgång i det hårt myggdrabbade Nedre Dalälvsområdet klar.

Om regeringen ger klartecken för myggbekämpning í de skyddade områdena senare i veckan blir det länsstyrelserna i Uppsala och Gävleborgs län som skjuter till mest pengar av de fyra miljoner kronor som behövs. Det säger Roger Gustafsson på länsstyrelsen i Uppsala län.

– Efter en intensiv förhandling med regeringen i förra veckan har det nu tillskjutits medel för myggbekämpning. De länsstyrelsee som är inblandade är länsstyrelserna i Västmanlands län, Dalarnas län, Gävleborgs län och så vi i Uppsala län, säger Gustafsson, som är assessor på länsstyrelsen och tillförordnad landshövding under denna vecka.

Enligt Gustafsson har Närings- och Jordbruksdepartementet gett sitt klartecken till att pengarna kan tas från något som kallas Landsbygdsprogrammet och fördelningen sker efter en redan fastställd princip.

– Enligt en fördelningsnyckel står länsstyrelserna tillsammans för 60 procent, alltså 2.4 miljoner kronor. Av dem är det vi och Gävleborgs län som står för den största delen, vi skjuter till 900.000 kronor var. Resterande 1.6 miljoner får tas från annat håll, eventuell från Regioförbundet, säger Roger Gustafsson.

Martina Schäfer och de andra i myggbekämpningsprojektet fick besked om att länsstyrelserna skjuter till pengar i fredags eftermiddag. De kastade sig på telefonen för att ringa och beställa bekämpningsmedlet BTI, medlet är nämligen slut i Europa och kan bara beställas från USA. Och för att det skulle hinna hit i tid inför en andra bekämpningsomgång behövde beställningen göras innan klockan 16.00 svensk tid i fredags.

– Det var ett väldigt glädjande besked att länsstyrelserna går in med pengar. Vi ringde in vår beställning klockan halv fyra, så marginalen var minimal, säger Martina Schäfer.

Medlet beräknas anlända i mitten eller slutet på veckan, lagom till att regeringen ska fatta beslut i tillståndsfrågan på torsdag.

Den senaste veckans väder gör att tidspressen för en andra bekämpningsomgång inte längre är lika stor. Martina Schäfer var på måndagen ute i ett myggtätt översvämningsområde för att kontrollera om mygglarvskläckningen kommit i gång. 

– Eftersom Dalälven fortfarande stiger så har kläckningen inte börjat och enligt vad vi har hört så kommer Dalälven fortsätta att stiga några dagar till. Men översvämningsområdena är stora, så när vattnet väl börjar sjunka undan och larverna kläcks så blir det ännu värre här ute, även om det är svårt att föreställa sig att det kan bli värre än såhär, säger hon. 

Även om 1.4 miljoner kronor fortfarande saknas i finansieringen menar Martina Schäfer att myggbekämpningsprojektet är redo att sätta i gång så fort ett eventuellt klartecken från regeringen ges.

– Så fort vi utvärderat behovet och allting är klart, då går vi in, säger hon.

Frågan om tillstånd för myggbekämpning i de skyddade områdena vid Nedre Dalälven ska fattas av regeringen. Frågan bereds just nu på Miljödepartementet, inför ett regeringssammanträde på torsdag.

Roger Gustafsson säger att han förväntar sig ett ja från regeringen, men Martina Schäfer vill inte spekulera i frågan. Hon säger att det faktum att myggbekämpningsprojektet redan beställt bekämpningsmedel inte kan tolkas som att de förväntar sig ett ja.

– Vi har stora ytor som vi redan har tillstånd att bekämpa, så då kan vi gå in där. Men det är oerhört viktigt att få tillstånd även för de skyddade områdena, annars kommer det bli en mygginvasion som inte ens går att föreställa sig, säger hon.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se