JO-kritik: polisen bryter mot lagen om hittegods

Polismyndigheten i Uppsala län får nu skarp kritik av Justitieombudsmannen, JO, för hur man hanterat hittegods. Enligt lagen har den som lämnar in hittegods själv rätt till fyndet efter tre månader. Men den lagen bryter polisen mot.
JO kritiserar även hur handläggningen går till på hittegodsavdelningen, dit det varje år lämnas in tusentals föremål. Allt från upphittade plånböcker, levande djur och till och med båtar. Det fall som JO nu kritiserar gäller en båt som hittades övergiven 1999. Efter tre månader ringde han som hittat båten för att höra om polisen funnit rätt på båtägaren. -Dom skulle sätta in mer resurser för att söka efter ägaren. Jag ville inte sätta någon press, men jag undrade vad som skulle ske. Månaderna gick, ägaren dök inte upp, men istället för att ge båten till den som hittat den, som lagen föreskriver, förlängde polisen tidsfristen. Efter ett halvår hade man hittat ägaren. -Jag har inte krävt någon båt, men om man har hittat en sak, vad den är är, så finns det lagar och förordningar för det. JO fastslår nu att gällande lagar ska följas även av polismyndigheten och att det finns flera allvarliga brister i fallet. Förutom att personalen struntade i tremånadersregeln tog man inget formellt beslut i ärendet, vilket gjorde att den som hittade båten inte kunde överklaga polisens beslut. Dokumentationen var bristfällig. Vid Uppsalapolisen finns det idag ingen som kan kommentera kritiken. Men i handlingarna från JO säger polisen att det rått en mycket ansträngd arbetssituation på hittegodsavdelningen och att bemanningen varit dålig. Chefs JO skriver i sitt beslut att han utgår från att myndigheten nu ser över sina rutiner och informerar personalen om vilka regler det är som gäller. Kontakta reportern: Jonas Alsgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".