Gränsen för kommundelarna nådd

Gränsen är nådd, det går inte att spara mer. Det menar många kommundelsnämnder i Uppsala - och mer än hälften av dem planerar för underskott i budgeten för nästa år. Det visar en rundringning som Upplandsnytt gjort.
Alla Uppsala kommuns nämnder har sparat i flera år, inom kommundelsnämnderna har det skurits ner på bland annat barnomsorg, skola och äldreomsorg. Men trots det går många av kommundelsnämnderna back i år, och också nästa år är det mer än hälften av nämndenra som planerar för ett underskott. Till exempel väntas Björklige-Bälinge gå back med sju miljoner, Eriksberg med tolv, Knivsta med 18 och Gottsunda med 30 miljoner kronor. På de flesta håll är det äldreomsorgen som kostar för mycket. - Det går inte att skära mer, säger Gottsunda kommundels ordföradne Kjell Jernberg. Kommunstyrelsen ska kontakta alla kommundelar som har problem med ekonomin för att hjälpa till att avgöra om ännu fler besparinga kan göras. Men Kjell Jernberg i Gottsunda säger att besparingar inte är en lösning. - Det behövs mer pengar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista