Grannar märkte inget

Upplandsnytt har träffat flera grannar till den man som misstänkts ha hållit sina fyra barn hemma från skolan under hela deras uppväxt. Den gemensamma nämnaren är att ingen har märkt något trots att den aktuella familjen har bott länge på adressen.

– Jag tycker att det är fruktansvärt att vara en granne och inte veta att det här händer. Jag har inte märkt någonting, jag hade ingen aning, jag visste inte ens att det fanns barn där, säger en kvinnlig granne.

Pensionärer som småpratar på bänkar, lekande barn, semesterlediga par som unnar sig ett glas vin i eftermiddagssolen. Det råder en avslappnad sommarstämning i kvarteret. Det är svårt att förstå vad som ska ha skett här.

– Det är tankeväckande när man får reda på att man sovit vägg i vägg med någon som har hållit sin familj fången i 20 år. Jag har inte märkt något, det enda jag tänkt på är att man aldrig sett av dem, säger en man som bor granne med familjen.

­– Det är sjukt, det känns jättekonstigt. Det var en som kom och berättade att de bodde här någonstans och vi har inte vetat om det, säger en annan boende i området.

Många av de Upplandsnytt möter känner till polisens misstankar mot mannen, de har läst om dem i tidningen eller hört på radion. Men att det skulle ha hänt här, i deras grannskap kommer som en överraskning.

– Det enda man sett är stängda persienner, kanske någon gång en vädring eller något sådant.

Vad tänker du nu när du fått höra det här?

– Man kan ju inte gå runt och anmäla folk för att de har stängda persienner, men jag kommer nog vara mer uppmärksam i framtiden. Det är så fruktansvärt det som har hänt de här barnen, att pappan har berövat dem deras barndom.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se