Arenor slåss om pengar

Tre stora arenor är på gång att byggas, två vid Gränby och en vid Fyrishov. Men det är mycket oklart om kommunen kommer att kunna ge de bidrag som krävs för att alla arenor ska kunna bli verklighet samtidigt. Det säger komunalrådet med ansvar för idrottsfrågor.

Ulf Nordlund är ordförande för Uppsala friidrottsförbund och väntar spänt på besked från kommunen.

- Fritidsnämnden har tagit ett enigt beslut om byggande men sista kommunfullmäktigebeslutet fattas, säger Ulf Nordlund, ordförande för Uppsala friidrottsförbund.

Varför anser du att det behövs en arena för friidrott? 

– Jag tycker att det ska prioriteras för det finns överhuvudtaget ingen inomhusarena för friidrott i Uppsala. 

Många klubbar i Uppsala slåss för att få möjlighet att utöva just sin sport i en ny arena. Ishockeyarenan 2010 i Gränby får 10 miljoner kronor om året om de lyckas få ordning på sponsorer innan 15 december. Innebandy- och friidrottsarenan på Gränby sportfält väntar fortfarande på besked. 

Men har kommunen verkligen råd att ge de bidrag som krävs? Ali Moulavi, moderat och ordförande i fritids- och naturvårdsnämnden i Uppsala ser positivt på möjligheterna att gå in med ekonomisk hjälp.

– Innebandy- och friidrottsanläggning, där har fritids- och miljövårdsnämnden enhälligt beslutat att kunna ge ett bidrag till dessa föreningar.

Var det så att man började planera de här arenorna innan man konstaterade en finanskris?

– Gränbyarenan 2010 var innan finanskrisen, den var planerad innan finanskrisen. När det gäller friidrotten och innebandyn så var det nyligen vi fattade beslut. Så även under finanskrisen har vi fattat ett sådan beslut. Då visar vi också att Uppsala kommun vill satsa.

Ali Moulavi i fritids- och naturvårdsnämnden har viljan och tron på att arenaplanerna ska gå i lås. Men alla politiker är inte lika hoppfulla som Moulavi. Cecilia Forss, moderat kommunalråd i Uppsala kommun och med och beslutar i bidragsfrågan, är inte övertygad att budgeten kommer räcka till.

– Det är ju ett arbete som pågår, jag tror inte att kommunen kan satsa på alla arenor samtidigt. Det pågår ett arbete och vi får se vad slutresultatet blir för de olika arenorna, säger hon.

Annika Ilmoni
annika.ilmoni@sr.se