Skolinspektionen kräver svar

Skolinspektionen kräver nu att få veta vad Uppsala kommun vidtagit för åtgärder i det uppmärksammade fall där en man under många år hållit sin familj i ett järngrepp. Bland annat misstänks pappan ha hindrat barnen från att gå i skola i Sverige.

Kommunen: Pappan ljög om skolan. Syskon hölls instängda under flera år.

– Vi har ställt ett antal frågor till kommunen som vi ska ha svar på på fredag. Vi vill ha en förklaring till hur det har blivit så här och vilka rutiner de har, för de har ett ansvar att bevaka skolplikten, säger Ingegärd Hilborn, chefsjurist vid Skolinspektionen.

Det var slutet av juni som det uppdagades att allt inte stod rätt till i familjen. Maken misstänks för att under många år ha styrt sin fru och de fyra barnen med järnhand. De ska sällan ha fått lämna lägenheten, och då bara i faderns sällskap. Inget av barnen, som i dag är mellan 16 och 22 år gamla, har fått gå till skolan i Sverige.

Christer Nordström vid polisen i Uppsala beskriver ungdomarna som synbart traumatiserade och skygga, förhören fick i långa stycken göras med en tolk.

Det är föräldrarna som ska se till att barnen går i skolan, men om de inte gör det, så är det kommunens ansvar att undersöka varför barnen inte dyker upp. Enligt Uppsala kommun så uppgav föräldrarna att barnen gick i skola i ett annat land och bara var i Sverige om somrarna. Frågan är om skolplikten upphör då?

Enligt Skolinspektionen kan det vara en bedömningsfråga.

Stefan Fuchs är skoljurist och har utrett liknande anmälningar tidigare och han är kritisk mot att kommunen inte kontrollerade föräldrarnas uppgifter, något som han menar att lagen kräver.

– Det är inte acceptabelt att svenska myndigheter bara förlitar sig på faderns utlåtande. Här bör man också samarbeta, då ökar också chansen att man ser andra grava missförhållanden för barn, säger Stefan Fuchs, jurist i skolfrågor och tidigare lärare och skolledare.

I dag åtalas fadern vid Uppsala tingsrätt, misstänkt för olaga frihetsberövande och grov kvinnofridskränkning. Mannen nekar till brott.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se