Åtal dröjer en vecka

Åtalet mot den man i Uppsala som misstänkts ha hållit sina fyra barn och sin hustru instängda skjuts upp och mannen blir kvar i häktet. Han ska enligt polisen ha haft tre olika identiteter och innan åtal kan väckas måste det slås fast vem han verkligen är.

Åklagaren hade planerat att väcka åtal idag, men har nu begärt en veckas förlängning på grund av att mannens identitet först måste klarläggas. Mannens försvarsadvokat har gått med på åklagarens begäran om förlängning av tiden innan åtal väcks.

Enligt åklagare Johan Strömbäck har mannen förekommit i polisiära sammanhang tidigare, men då med annat namn och personnummer.

– Han förekommer under olika namn och olika personnummer, så vi behöver ta reda på vem det är helt enkelt, säger Johan Strömbäck.

Vilka sammanhang har han förekommit i?

– Det kan jag inte gå in på.

Har han varit misstänkt för brott tidigare?

– Det är lite svårt att veta, eftersom vi inte vet vem han är.

Frågetecknen kring pappan och den övriga familjens liv börjar så sakteliga att rätas ut, men en viktig fråga återstår: vem är mannen egentligen?

Enligt polisens presstalesman, Christer Nordström, har han dykt upp i olika sammanhang under åtminstone tre olika identiteter, två av dem är betydligt yngre än de 68 år som han senast har utgett sig för att vara. Christer Nordström säger att det är uppenbart att mannen inte är så gammal som han i förhör har sagt att han är.

– De misstankarna fanns i ett tidigt skede där utredarna gjorde bedömningen att han inte kan vara född 1941, eftersom han ser betydligt yngre ut. Sedan har det framkommit uppgifter som gör att vi misstänker att han kan ha flera identiteter och därför är vi osäkra på vem han faktiskt är.

Enligt Christer Nordström så ska mannen ha haft åtminstone tre olika identiteter. Och så vitt polisen vet just nu så har han tidigare varit misstänkt för brott, men aldrig fällts för något brott.

Förundersökningen är klar kring hur mycket mannen och familjen varit i Sverige, men det är ingenting som Christer Nordström kan gå in på just nu.

Mannen advokat, Claes Nylander, säger att han inte vet exakt hur mycket familjen har varit utomlands men att de åtminstone ska ha varit i Sverige varje år.

Varför mannen ska ha dykt upp med olika identiteter vill Claes Nylander inte kommentera än, utan säger att han inte vet mer för tillfället än att sådana uppgifter förekommer.

Han säger också att det än så länge bara finns muntlig bevisning mot mannen och att om ord står mot ord så ska hans klient i princip frikännas.

Om en vecka hoppas åklagaren att polisen fått klarhet i mannens verkliga identitet så att åtal kan väckas.

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se