Besked om ödehus

I slutet av augusti ska Tierpsbyggens styrelse bestämma vad som ska hända med de två hyreshus i Karlholm som stått tomma sedan mitten av 90-talet - två av huvudalternativen är rivning eller rustning i väntan på bygget av slutförvaret i Forsmark.

– De här tomma husen, som vi inte tycker om på byn, är ju inte roliga. I och med att de stått tomma så tycker man att det blir nåt spökigt över det hela, säger blomsterhandlaren Marynette Westberg.

– Jag tycker det är bedrövligt att de ska behöva stå så där. Tittar man på hur de ligger till så ligger de helt underbart till, säger Hans Skog, som bor intill ödehusen.

På lite avstånd märks inget speciellt med de två rödteglade fastigheterna i skogsdungen - trevåningshus med gott om balkonger. Men går man lite närmare får man se persienner på trekvart, ett och annat fönster som igensatt med pappskivor och så en rejäl prunkande rabatt med smörblommor och ogräs.

– I Karlholm har vi för mycket lägenheter egentligen. När industrierna där var personalintensiva så var det kanske 600 som jobbade där. Idag är det kanske 150, säger Roger Kjettselberg, VD för kommunägda Tierpsbyggen.

Förutom ett par korta perioder då husen hyrdes ut som flyktingförläggning har de 36 lägenheterna stått tomma sen 90-talets början. Med jämna mellanrum har fastighetskötarna tittat till det allra nödvändigaste men nu börjar husen som är från 1970 att se rätt skamfilade ut.

Tierpsbyggen har tidigare prövat och förkastat idéer om att flytta husen och att göra om dom till radhus. Att något annat fastighetsbolag skulle vilja köpa och ge sig in en på en redan mager bostadsmarknad bedöms som orealistiskt.

En idé som blommat upp är möjligheten att slå mynt av det bostadsug som kan uppstå när slutförvaret för kärnbränsle ska byggas i Forsmark. Frågan är vad kostar att hålla husen i skick till dess att det bygget startar. Under sommaren ska Roger Kjettselberg mejsla ut några vettiga alternativ för styrelsen att ta ställning till.

– Det är ju boende för äldre, rivning eller titta på om slutförvaret kan ha den effekten som man kan tänka sig, säger Roger Kjettselberg.

– Riv det! Det är onödiga kostnader och det är ju inte trevligt att se ett ödehus, säger karlholmsbon Maxine Liljesvan.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se