Nya Lidl-butiker öppnade i Enköping och Bålsta

När lågpris-matkedjan Lidl öppnades för första gången i Sverige i morse var det många som hade letat sig till de nya butikerna i Enköping och i Bålsta.
Håkan Sundström var en av kunderna som kom ut från den nyöppnade butiken i Bålsta: -Det är inget märkvärdigt, men det är bra att de öppnar. Vi har ett behov här i Bålsta. Det är många som bor här och ICA-butiken som finns här är alldeles för dyr. Lidl är en tysk lågpris-livsmedelskedja som har planerat att starta i tre år och idag är det premiär. Lidl öppnar elva butiker i Sverige. I Uppland öppnar idag butiker i Bålsta och i Enköping. Kedjan har blivit känd för att ha en annorlunda affärsframtoning. Vid invigningen hölls inga tal utan det var en smygöppning av affären i morse. Butiken är fullproppad av nyfikna Bålstabor. Ett femtontal gulklädda butiksanställda hivar upp varor på hyllorna som på löpande band. Jessika Sjödin är butikschef, men hon vill inte ställa upp på en intervju: -Nej, vi har en policy att vi inte ger några kommentarer. Det är en företagspolicy, helt enkelt och jag går tyvärr inte emot den, säger hon. I butiken finns fyra-fem engelsktalande Lidl-män i kostymer. De ser ut som Säpo-agenter. De ser till så att reportern Mikael Funke inte intervjuar någon anställd. Även om invigningen sker idag så blev en anställd redan för en månad sen av med jobbet. Anledningen, som hon gav, var att hon ville gå med i facket. Inte heller de butiksanställda får intervjuas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".