Allvarliga brister på byggen i Uppland

Det finns flera allvarliga brister i arbetsmiljön på byggarbetsplatserna runt om i Uppland. Det visar en enkät som Byggnadsfacket gick ut med i våras och som nu är klar.
Ove Johansson är regionalt skyddsombud i Uppsala: -Hela fjorton procent säger i undersökningen att det inte finns nånstans att sitta eller att ställa sin matlåda och ha möjlighet att värma den. Det ska också finnas möjlighet att duscha efter arbetet så att byggnadsarbetarna inte behöver sätta sig på kommunala färdmedel eller i sin egen bil i smutsiga kläder. Men det finns inte alltid, säger han. Den enkät de skickade ut till hela landet har besvarats av 1200 skyddsombud. Många av de punkter de ville kontrollera är sånt som byggföretagen måste tillhandahålla enligt det byggavtal som finns. Det gäller till exempel byggbodar. Men även företagshälsovård, som saknas i många mindre företag, trots att byggbranschen är den näst mest skadedrabbade efter transportbranschen. Det är särskilt i företag under fem anställda som det saknas företagshälsovård. -Om det är mindre än fem anställda behöver det inte finnas företagshälsovård. Men med tanke på hälsoläget och långtidssjukskrivningarna så är det viktigt att det finns företagshälsovård så kanske det går att få ner antalet långtidssjukskrivningar, säger Ove Johansson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".