"Kommunen gör för lite"

Många idrottsklubbar har drabbats hårt av finanskrisen och haft det tungt dom senaste åren. Sponsorer sviker och pengarna tryter. En av klubbarna som känt av den sämre ekonomin är Bälinge IF.

– Det är framför allt damfotbollen på elitnivå som haft det svårt och till slut gick det ju som det gick: käpprätt åt helskotta. Men man måste ju rätta mun efter matsäck och vi är ju massa ideella krafter, så de sliter som djur ledarna, säger Leif Wahlström som är ordförande för Bälinge IF.

Men enligt det centerpartistiska kommunalrådet i Uppsala Lars O Eriksson så är det ändå på klubbarna ansvaret ska vila.

– Som gammal idrottsledare och som vuxit upp med idrotten tycker jag att det är självklart att det är klubbarnas ansvar i första hand. Kommunens ansvar är i första hand att stödja barn- och ungdomsverksamheten och att tillhandahålla anläggningar för elitverksamhet. Det senare är Uppsala lite efter på, men vi försöker bygga ikapp, säger Lars O Eriksson.

Även Stefan Hanna som är ordförande i Företagarna Uppsala tycker att klubbarna har störst ansvar, även när det gäller att ragga företag som sponsorer.

– Men man ska ha klart för sig att Uppsala har för få små företag som växer till medelstora och stora företag. Eftersom det är de företagen som har resurser nog att satsa på sponsring, säger Stefan Hanna.

Bälinge IF:s ordförande Leif Wahlström tycker ändå att kommunen kunde göra mer och han är inte nöjd med hur dom skött sig hittills.

– Nej, den kommunala satsningen har ju historiskt inte varit så omfattande när det gäller idrotten här i Uppsala. Man har ju prioriterat finkulturen före idrotten.

Jonas Ahlman
jonas.ahlman@sr.se